Yksityisyyden suojaa käytännössä.

19.05.2020

Onko Sinulla salattavaa?

Tekemisiämme netissä voidaan seurata tarkemmin, kuin koskaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa. Annamme kaikista yksityisimmät tietomme vapaaehtoisesti isojen kalifornialaisten yritysten, ja sen myötä  myös yhdysvaltain tiedustelupalvelun käyttöön. Google, Facebook, Twitter sekä Microsoft tässä vain muutamia esimerkkejä kyseisistä yrityksistä.

Näiden yritysten liiketoimintamalli saattaa yllättää asiaan perehtymättömän: emmehän esimerkiksi maksa Facebookin käytöstä mitään. Facebookin  liikevaihto vuonna 2019 oli kuitenkin  yli 70 miljardia yhdysvaltain dollaria eikä suunta historian valossa näytä ainakaan kääntyvän. Nämä suuret korporaatiot tekevät rahansa tiedoillamme siis myös sinunkin edellinen facepostaus tai kuvan lataus instagramiin tekee rahaa facebookille. Ansaintamallina toimii ovelasti tietojemme myynti mainostajille ja sen kautta suuren liikevaihdon tekeminen.


Yksityisyys on perusoikeutesi!

Itseasiassa jopa niinkin vakavasta asiasta on kyse että se päätettiin kirjoittaa YK:n ihmisoikeusjulistukseen vuonna 1966. Tämä ei ole näyttänyt IT-jättejä suuremmin hidastavan. Jos tämä aihe kiinnostaa enemmän, niin tuosta linkistä on hyvä lähteä liikkeelle.


Miten sitten suojautua?

Tuntuu että olemme mahdottoman haasteen edessä, ison internetin armoilla pelinappuloina. On kuitenkin olemassa useita työkaluja ja keinoja yksityisyyden parantamiseksi. Käydäänpä niistä muutama seuraavaksi läpi.


Hakukoneet

"KVG" vai miten se nyt meni? Aina ei kuitenkaan tarvitse googlata tietoa. Esimerkkeinä yksityisyyden suojaa kunnioittavista hakukoneista on: duckduckgo ja startpage  Startpagen hienous piilee siinä että se ostaa hakuindeksin googlelta joten sen avulla saadaan googlen tarkkuus hakutuloksissa yksityisyyden suojaa unohtamatta.

Älkää kuitenkaan käsittäkö väärin: Startpage kyllä myy hakutuloksia mainostajille. Myydyt hakutulokset kuitenkin rajoittuvat vain "sessio kohtaisen" haun myymiseen: Eli siis, jos palvelu näkee sinun hakevan esimerkiksi jazz-musiikkia myy se kyseisen haun tiedon eteenpäin tietämättä kuitenkaan kuka sitä haki. Startpage ei myöskään hae evästeistä tietoa hakijasta eli Googlen kaltainen sivustojen yli tapahtuva käyttäjän tarkkailu ei ole mahdollista.
Lisää asiasta voitte lukea: https://www.startpage.com/en/privacy-policy/?t=default


Mutta kun haluan hävitä täysin internetissä.....

Online-presenssinsä täydellinen hävittäminen on hyvin haastavaa, liki mahdotonta ja se sotii jo internetin perusajatustakin vastaan ihmiskuntaa yhdistävästä verkosta. On olemassa kuitenkin Tails os, mikä on muistitikulta bootattava kokonaan oma käyttöjärjestelmä ja kyllä, se on rakennettu juuri edellä mainittuun tarkoitukseen. Tailsia käyttävät esimerkiksi journalistit eri puolilla maailmaa suojellakseen yksityisyyttään valtioita vastaan. Myös Edward Snowden käytti tails os:ä vuotaessaan tietoja toimittajille, eli ihan turhasta tekeleestä ei ole kysymys. Tails suojaa oletuksena käyttäjänsä identiteetin ja kierrättää kaiken datansa Tor-verkon kautta.

On olemassa myös lukuisia VPN palveluita jotka piilottavat käytettävän laitteen IP- osoitteen ja salaavat liikennettä, mutta nämä ovat maksullisia palveluita.


Mitäs oikein opimme?

Yksityisyys ei välttämättä ole vanhan ajan muisto, sen saavuttamiseksi on vain vähän opiskeltava ja nähtävä vaivaa. Kannattaa myös pitää mielessä suhteellisuus kun mietitään yksityisyyden suojaa: Ei ole välttämättä järkevää kuluttaa energiaa itsensä täydelliseen hävittämisen internetistä, jos tavoitteena on normaali ja hyvälaatuinen elämä. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä myös, että miksi isot yhtiöt haluavat tietojamme niin kiivaasti. Helppoa kaiken kattavaa ratkaisua ei valitettavasti ole, ja jokaisen on löydettävä oma tapansa toimia netin ihmeellisessä maailmassa.

Työkaluja ja tietämystä asiaan kuitenkin on tarjolla. Me Tietoturvatalossa haluamme auttaa asiakkaidemme yksityisyyden suojaa.


Tietoturvallisin terveisin


Antti Silenius